Reţete de post care nu-ţi afectează dieta

Ȋn perioada postului suntem tentaţi să mâncam alimente bogate în carbohidraţi. Tindem să exagerăm consumul de pâine, cartofi şi paste făinoase ce depăşesc necesarul zilnic, astfel există riscul să ne îngrăşăm în această perioadă.

Ȋn acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axăm pe legume, crude sau gătite, şi fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor. Ȋnlocuiţi carnea cu ciupercile, combinaţi fasolea verde, roşiile şi lintea. Nu exageraţi cu produsele din soia. Iar sportivii au nevoie de un plus de energie. O gasesc în miere, cereale, fructe şi spanac.

Vă propun astfel câteva reţete de post, gustoase şi uşor de preparat.

33807_l

Spanac cu năut (pentru 4 porţii)

400 gr spanac (proaspăt sau congelat)
250 gr năut fiert
1 felie mare de pâine integrală (cca 50 gr)
2-3 căţei mari de usturoi
1/2 lingurita boia
1/4 linguriţă chimion măcinat
8 râşnite fulgi de chili
2 linguriţe oţet de vin roşu
5 linguri cu vârf sos de roşii
sare, piper negru
6 linguri ulei măsline

Preparare 

  1. Dacă spanacul e proaspăt se sotează în 2 linguri ulei încins până se înmoaie. Dacă spanacul este congelat se sotează în 2 linguri de ulei până se decongelează. Se scoate din tigaie.
  2. Se pun în tigaie restul de ulei (4 linguri) împreună cu felia de pâine şi usturoiul curăţat, dar întreg. Se prăjeşte pâinea până e rumenă pe ambele părţi. Usturoiul se va rumeni şi el în acest timp.
  3. Se transfera în robot tot conţinutul tigăii şi se mixează. Se adaugă chimionul, boiaua, chili, oţetul şi 250 ml apă. Se mixează până se obţine un sos fin.
  4. Se pune sosul de pâine înapoi în tigaie, împreună cu năutul şi sosul de roşii. Se fierb împreună timp de 2 minute.
  5. Spanacul dacă a fost proaspat îl tocaţi mărunt cu cuţitul sau în robot.
  6. Se adaugă spanacul tocat în sosul fierbinte şi se condimenteaza totul cu sare şi piper după gust. Se fierbe totul încă 5 minute.

ciuperci-la-cuptor

Ciuperci la cuptor

12 ciuperci mari
câteva fire de pătrunjel
câteva fire de mărar
1 căţel usturoi
1/4 linguriţă sare
1/2 linguriţă boia
1/2 linguriţă piper
puţin ulei

Preparare 

  1. Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele.
  2. Asezaţi 9 ciuperci în tavă cu faţa în jos şi dati la cuptor la 220⁰C pentru 10 minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceţi ciupercile cu faţa în sus.
    * acest pas face ca ciupercile să nu devină prea apoase
  3. Tocaţi mărunt codiţele plus restul de ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente.
  4. Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tava cu amestecul de mai sus.
  5. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile.
  6. Daţi la cuptor pentru 15 – 20 minute.

10854-1316433750

Supă falsă de pui (pentru 3-4 porţii)

3 morcovi
150 gr rădăcină ţelina
1 linguriţă piper boabe
3 linguri ulei
100 gr tăiţei/ paste integrale, pătrunjel verde
sare

Preparare 

  1. Se dau 2 morcovi pe răzătoarea mică. Se încinge uleiul într-o oală şi se călesc morcovii timp de 15 minute la foc mic. Se amestecă din când în când pentru a nu se lipi de oală.
  2. Se adaugă 1.5 l apă peste morcovii căliţi, împreună cu ţelină tăiată felii, 1 linguriţă sare şi piperul boabe. Se fierbe totul la foc mediu timp de 30 minute.
  3. Ȋntr-o altă oală se pune la fiert multă apă cu sare şi când apa fierbe se adaugă morcovul rămas tăiat rondele împreună cu tăiţeii. Se fierb puţin peste 10 minute.
    * dacă folosiţi tăiţei cumpăraţi consultaţi timpul de fierbere de pe pachet
  4. Se strecoară supa preparată pe morcovii razuiţi.
  5. Se strecoara apoi tăiţeii şi morcovii rondele. Se pun în supă şi se mai adaugă cam 3 linguri din morcovii răzuiţi. Se drege supa cu sare.
  6. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat.

4828794627_e63b9abe19

Budincă de orez cu sos de mango (pentru 2 porţii)

Budinca de orez

100 gr orez cu bob rotund
650 ml lapte de cocos subţire (adică din cel fără smântână de cocos deasupra)
3 linguri zahăr brun
1 lingură unt de cocos

Sos de mango

1 mango copt
1 cub ananas
2 linguriţe cu vârf zahăr brun
1 priză cardamom verde măcinat
1/2 linguriţă amidon (opţional)

Preparare

  1. Se începe cu prepararea sosului: se curaţă mango de coajă, se scoate sâmburele, iar pulpa împreună cu ananasul se macină într-un roboţel până devin pastă. Se adaugă zahărul şi se fierbe timp de 5 minute la foc mic. Daca doriţi să aibă o consistenţă mai păstoasă, adaugaţi amidonul dizolvat într-o lingură de apă rece şi mai fierbeţi 1 minut. Se condimentează sosul cu cardamom. Se păstrează la frigider. Poate fi preparat cu 1 zi înainte.
  2. Pentru budinca de orez se pune laptele de cocos într-o crăticioară şi se înfierbântă.
  3. Se topeşte într-o oala untul. Se adaugă orezul şi se prăjeşte timp de 1 minut, amestecând des. Se dă focul la mediu spre mic, doar cât să bolborosească uşor orezul.
  4. Se începe adăugarea laptelui de cocos, câte un polonic pe rând. Următorul polonic îl puneţi doar când anteriorul polonic de lapte a fost complet absorbit de orez. Amestecaţi încet, dar constant în orez. Operaţiunea va dura cam 20-25 minute, până terminaţi tot laptele. La sfârşit orezul va fi fiert (verificaţi să fie aşa). Când adăugaţi ultimul polonic de lapte adaugaţi şi zahărul.
  5. Serviţi budinca de orez caldă împreună cu sosul de mango. Decoraţi cu fulgi de cocos sau cu bucăţele de mango.

Poftă bună şi mult spor în continuarea dietei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s